Titel: En vitterkvinna

Meddelare: Arrendator D. Näslund  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Rissjö

Jag var en 15 år gammal. Hemma på Sörforsskogen är en stor myr, som heter Svansjömyra. En dag, då jag skulle gå över den myran, fick jag framför mig se en kvinna. Jag skyndade mig gå fatt henne, ty jag trodde, att det var en bekant, men det var en alldeles främmande människa. Ingenting sade hon till mig, och jag var för ung och blyg att säga något åt henne. På detta sätt gick vi i bredd med varandra över nästan hela myren. Men så släppte jag ögonen av henne bara för ett enda ögonblick. Då jag såg tillbaka, var hon försvunnen. Om nånting skall vara "vittra", så måste det vara detta. Någon vanlig människa var det inte, ty runt omkring oss var det släta myren, så att hon hade ingen möjlighet att gömma sig.